Η ιστορία του σχολείου


Το 17ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων έχει και αυτό τη δική του ιστορία. Ιδρύθηκε και λειτούργησε αρχικά το 1969-70 στην περιοχή του Πασακακίου για μια 5ετία.  Το 1978 συστεγάστηκε σε διπλή βάρδια, με το 16ο Δ.Σ. επί της οδού Αν. Μάντακα.
Το 1998 διχοτομούνται οι αίθουσες του 16ου Δ.Σ. για να σταματήσουν τα παράπονα γονιών και δασκάλων για την πρωινή και απογευματινή βάρδια και τα δύο σχολεία λειτουργούν σε πρωινή βάρδια, με ό,τι καλό και κακό συνεπάγεται, λόγω της πληθώρας των μαθητών (450 περίπου) και των εκπαιδευτικών (γύρω στους 50) και των 2 Νηπιαγωγείων και, το κυριότερο, λόγω της στενότητας και του σχήματος των αιθουσών.
Το 2002 τοποθετείται νέος Δ/ντής στο σχολείο ο κ. Γιώργος Μανιαδάκης, ο οποίος διαπιστώνει και αναλύει στη Σχολική Κοινότητα (Σύλλογο Γονένων και Σύλλογο Διδασκόντων) τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν με τη διχοτόμηση των αιθουσών και τη συστέγαση σε μια βάρδια (προβλήματα υγιεινής - ασφάλειας - παιδονομίας - εκπαιδευτικά - διδακτικά κλπ.) και αποφασίζεται και από τα δύο σχολεία να αρχίσει αγώνας για την κατασκευή νέου Σχολείου για το 17ο Δ.Σ. και την αποκατάσταση και επαναφορά του 16ου Δ.Σ. στην αρχική κτιριακή μορφή του.
Ο αγώνας ήταν με στοιχεία και επιχειρήματα συνεχής, πειστικός και σε κάθε επίπεδο, από το Γραφείο του Σχολικού Συμβούλου και του Προϊσταμένου Εκπ/σης, του Δημάρχου και του Νομάρχη Χανίων, των Χανιωτών βουλευτών και των συναρμόδιων Υπουργείων.


Το κείμενο επιμελήθηκε ο κ. Μανιαδάκης